Is Mangohout krasbestendig? Hoe krijg je krassen uit Mangohout?

Mangohout is tegenwoordig een populaire keuze voor meubels en decoratie. Maar is het ook krasbestendig? En hoe kun je eventuele krassen uit mangohout verwijderen? In dit artikel duiken we in de wereld van mangohout om deze vragen te beantwoorden.

Wat is mangohout?

Mangohout komt van de mangoboom, een fruitboom die veel voorkomt in Zuid-Azië. Het hout staat bekend om zijn duurzaamheid en unieke patronen, wat het een geliefde keuze maakt voor meubelmakers.

Kenmerken van mangohout

Mangohout is niet alleen mooi, maar ook redelijk duurzaam. Het is echter minder hard dan sommige andere houtsoorten, wat invloed kan hebben op de krasbestendigheid.

Is mangohout krasbestendig?

In vergelijking met hardere houtsoorten zoals eiken of teak, is mangohout minder krasbestendig. Dit betekent echter niet dat het niet geschikt is voor dagelijks gebruik. Het verwijderen van kleine oneffenheden is vaak heel simpel te doen. En dat is dan ook één van de voordelen van mangohout.

Factoren die de krasbestendigheid van mangohout beïnvloeden

De behandeling en afwerking van het hout spelen een grote rol in hoe goed het bestand is tegen krassen. Een goede laklaag kan bijvoorbeeld de weerstand tegen krassen verhogen.

Tips om krassen op mangohout te voorkomen

Dagelijks onderhoud, zoals het gebruik van onderzetters en het vermijden van scherpe voorwerpen, kan helpen krassen te voorkomen.

Hoe krijg je krassen uit mangohout?

Kleine krassen kun je vaak zelf repareren. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale houtvuller of door het oppervlak licht op te schuren en opnieuw te behandelen.

Professionele methodes voor het verwijderen van krassen

Voor diepere krassen kan het nodig zijn een expert in te schakelen. Zij hebben vaak toegang tot meer gespecialiseerde gereedschappen en technieken.

DIY-methodes voor het repareren van krassen

Er zijn ook huishoudelijke oplossingen, zoals het gebruik van olijfolie of lijnzaadolie, die kunnen helpen bij het maskeren van kleine krassen.

Preventie versus reparatie

Het is vaak gemakkelijker en goedkoper om krassen te voorkomen dan ze te repareren. Regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik zijn daarom essentieel.

De impact van krassen op de waarde van mangohouten meubels

Krassen kunnen de esthetische en financiële waarde van mangohouten meubels verminderen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aankoop.

Conclusie

Mangohout is een prachtige, maar enigszins kwetsbare houtsoort. Met de juiste zorg en onderhoud kan het echter een lange levensduur hebben.

Veel gestelde vragen over mangohout

 1. Is mangohout geschikt voor buitengebruik?
  Mangohout is minder geschikt voor buitengebruik (in het Nederlandse klimaat ongeschikt) vanwege de gevoeligheid voor weersinvloeden.
 2. Hoe lang gaat mangohout mee?
  Met goed onderhoud kan mangohout vele jaren meegaan.
 3. Kan ik mangohout zelf behandelen om het krasbestendiger te maken?
  Ja, met de juiste afwerking en behandelingen kun je de krasbestendigheid verbeteren.
 4. Wat is de beste manier om mangohout schoon te maken?
  Gebruik een zachte doek en vermijd agressieve reinigingsmiddelen.
 5. Zijn er speciale producten nodig voor het onderhoud van mangohout?
  Regelmatig afstoffen en af en toe behandelen met een geschikt houtverzorgingsproduct is meestal voldoende.