Mangohout bewerken

Kan je mangohout zagen?

Mangohout kan zeker worden gezaagd, hoewel het belangrijk is om het juiste gereedschap te gebruiken. Vanwege de hardheid en dichtheid van het hout, is een scherpe zaag nodig. Een cirkelzaag of tafelzaag kan goede resultaten geven voor rechte sneden, terwijl een decoupeerzaag geschikt is voor meer gedetailleerde of gebogen sneden. Tijdens het zagen is het cruciaal om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van veiligheidsbrillen en handschoenen.

Een tip uit eigen ervaring: Om te zorgen dat het hout niet gaat "splinteren" op de zaagsnede, kun je het eerst afplakken met een iets dikker plakband. Zo voorkom je splinters. Dit is vaker het geval bij een botte zaag of het gevolg van het te hard duwen tegen de decoupeerzaag. 

Kan je mangohout schuren?

Heb je krassen of deukjes in het hout? Dan is het schuren van mangohout is een essentiële stap in de voorbereiding voor zowel lakken als beitsen. Schuren maakt het oppervlak glad en verwijdert onregelmatigheden, waardoor de afwerking beter hecht en een gelijkmatiger uiterlijk krijgt. Begin met een grovere korrel schuurpapier en werk geleidelijk naar een fijnere korrel om een glad oppervlak te bereiken. Na het schuren moet het stof grondig worden verwijderd voordat verdere behandelingen worden toegepast.

Heel grof schuurpapier heeft een korrel van 60 of lager. Middelgrof is tussen de 80 en 120. Fijn schuurpapier tussen de 120 en 180. 

Ons advies: Als je twee planken hebt die tegen elkaar liggen waarbij de ene plank 1 millimeter hoger uitsteekt dan de andere en je deze gelijk wilt maken door te schuren, kun je het beste schuurpapier met korrelgrootte 150 gebruiken.

Schuur niet teveel 

Om een kleine oneffeneid weg te schuren is het advies om alleen die plek te schuren. Hiermee voorkom je dat je meer schade maakt die je later moet weg kleuren. Je kunt eventueel de te schuren plek rondom afplakken met plakband. Hierna kun je het hout verder behandelen met olie of was.

Kun je mangohout beitsen?

Beitsen is een andere manier om mangohout te behandelen. Beits dringt diep in het hout door, waardoor het niet alleen van kleur verandert, maar ook beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals vocht. Beitsen kan helpen om de unieke patronen en kleurnuances van mangohout te versterken of te veranderen.

Voordat je het hout beitst, moet het oppervlak schoon en vrij van oude afwerklagen zijn. Vandaar dat je het hout eerst licht moet schuren.Na het beitsen kan het hout eventueel worden afgewerkt met een transparante lak of vernis voor extra bescherming.

Kun je mangohout lakken?

Mangohout is een populaire houtsoort die vaak wordt gebruikt voor meubels en decoratieve objecten. Het lakken van mangohout is zeker mogelijk en wordt vaak gedaan om het hout te beschermen en de natuurlijke kleur en structuur te benadrukken. Lak vormt een beschermende laag op het hout, waardoor het bestand is tegen water en andere beschadigingen. Voor het lakken is het belangrijk dat het houtoppervlak schoon en glad is. Een lichte schuurbeurt kan nodig zijn om een optimale hechting van de lak te garanderen.

Mangohout repareren doe je zo.

In de foto hier onder ziet u het stappenplan om een klein probleem op te lossen. De fabriek heeft de verkeerde keuze gemaakt om een rand in verstek aan een mango eettafel te maken. Het verstek is iets gaan krimpen waardoor een kiertje is ontstaan. Dit is eenvoudig herstellen met kneedbaar hout. Dit is bij iedere bouwmarkt te koop. Kies een kleur die het beste bij de tafel past, in dit geval naturel.

 

Mangohout schuren beitsen en lakken

 

  • Vul de kier goed op met het kneedbare hout. Verwijder overtollig kneedbaar hout met een nat doekje. Laat het drogen, schuur het heel licht op. Optioneel herhaalt u dit, zodat het er netjes uit ziet.
  • Schuur het geheel netjes glad en zorg ervoor dat u niet teveel schuurt aan het hout zelf, des te minder hoeft u bij te kleuren.
  • Nu is het tijd om te kleuren. Dat kan met een lichtbruine stif. Wij laten hier zien dat dat zelfs met een zwarte stift kan. Zet wat stipjes er op en veeg dat gelijk uit.
  • Doe er wat olijfolie of lijnzaad olie op. Optioneel nog wat stipjes met de stift en dan gelijk weg vegen. Herhaal dit to het goed is.
  • Dit hele klusje duude nog geen 10 minuten, exclusief de tijd van drogen en shoppen in de bouwmarkt.

Meubels met dit soort kleine oneffenheden gaan bij ons naar de afdeling goedkope meubels. Daar worden ze aangeboden met fixe korting.