Mangohout: Een introductie

Wat is mangohout?

Simpel gezegd, het is hout van de fruitboom waar mango's aan groeien. Het is een sterke hardhout soort die zijn oorsprong vindt in het Zuidoosten van Azië. Inmiddels is de boom wijd verspreid en zelfs te vinden in Mexico en delen van Australië. De meeste mango's, bijna de helft van de wereldproductie, komen uit India gevolgd door Indonesië.

Vandaar dat de productie van mangohouten meubels voornamelijk in India plaats vindt. De grootste productie van de vrucht vindt plaats in de staat Uttar Pradesh. Echt mangohout kun je herkennen aan de vele kleurschakeringen.

Mango boom
Mango boom.

Is mangohout duurzaam?

Ja, mangohout is duurzaam. Mangobomen zijn een hernieuwbare hulpbron en kunnen al na slechts 7-10 jaar worden geoogst.

  1. Hergebruik van Hout van Fruitbomen: Mangohout is afkomstig van mango bomen, die in eerste instantie worden geplant voor hun fruit. Na ongeveer 7 tot 15 jaar neemt de fruitproductie van deze bomen af, waarna ze worden gekapt voor hout. Dit hergebruik van hout van fruitbomen voorkomt verspilling en maakt ruimte voor nieuwe bomen, wat bijdraagt aan duurzame bosbouwpraktijken.

  2. Snelle Groei: Mango bomen groeien relatief snel, wat betekent dat ze sneller kunnen worden vervangen dan sommige andere houtsoorten, zoals eiken, die langzamer groeien. Dit maakt het een hernieuwbare hulpbron.

  3. Eco-vriendelijke Productie: Veel fabrikanten van mangohouten meubels gebruiken eco-vriendelijke productieprocessen, waaronder het gebruik van milieuvriendelijke lakken en afwerkingen.

Welke kleur past bij mangohout?

De basis kleuren die goed te gebruiken zijn, zijn wit, lichte bruin tinten zoals beige, en grijs. Kies uit deze kleuren om de grote vlakken in uw woonkamer te vullen, zoals muren en vloeren. Zwart is ook wel mogelijk omdat veel industriële meubels van mangohout vaak gecombineerd zijn met zwart metaal. Uiteraard is zwart niet handig voor de grote oppervlakken anders oogt de ruimte veel kleiner terwijl wit juist groter oogt.

Het hout zelf kent veel kleuren, van lichtbruin tot donkerbruin met soms een gele en soms met een rode gloed. Na verloop van tijd kan mangohout licht verkleuren. Als de meubels in direct zonlicht staan zou de kleur iets kunnen vervagen. Echter dit is zo minimaal dat u daar geen rekening mee hoeft te houden.

Mangohout
Mangohout afwerking.

Welke vloer past bij mangohout?

Dat hangt helemaal af of je het interieur een echt stoer uiterlijk wilt geven of het juist iets romantischer wilt maken. Een houten vloer zal uw interieur meer romantisch maken. Zorg er bij een houten vloer voor dat de meubels afsteken, dus dat er contrast is tussen de vloer en de mango meubels.

Kies voor een lichtere of een iets donkere kleur hout of laminaat, in de bruin tinten. Een oude eiken plankenvloer is schitterend bij mangohout. Je kunt dat in de lengte laten leggen of je kiest voor een visgraatpatroon.

welke vloer past bij mangohout
Oude eiken planken vloer.

Hoe onderhoudt je mangohout?

Wat zijn de onderhoudsvereisten voor mangohout?

Op zich is er geen onderhoud nodig aan deze houtsoort. Wel is het zo dat mangohout niet goed tegen water kan en dus gevoelig is voor een te hoog of te laag vochtgehalte. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis rond de 55% ligt, dit is af te lezen op een hygrometer. Zoals vele houtsoorten gaat ook mangohout uitzetten als het te vochtig is in huis en het zal weer krimpen bij droge lucht. Dus met name in de winter als de kachel hoog staat krimpt het hout.

Hoe kan ik mijn mangohouten meubelen extra beschermen tegen vlekken?

Verder is het zo dat de meubels van Houtmijn al beschermd zijn tegen vocht vlekken. Wilt u extra bescherming tegen vetvlekken dan kiest u het beste voor "Mat Polish" dit kunt u tijdens het bestellen aan de winkelwagen toevoegen. U kunt uw meubel twee keer per jaar er mee insmeren. Er zit nog een klein flesje hout cleaner bij, dat is om de tafel van tevoren schoon te maken. De polish brengt een kleurloze beschermlaag aan die u beschermt tegen vetvlekken. Dat wil niet zeggen dat als u een vet product op een mangohouten tafel laat liggen dat er geen vlekken ontstaan, u moet dat dus wel snel verwijderen.

Hoe behandel ik mangohout?

U kunt het hout op ontelbare manier behandelen. De vraag is welk effect u wilt creëren. Voor complete bescherming tegen vlekken, vuil en kringen kunt u mangohout lakken met een blanke lak. Let ook hier op het uiteindelijke resultaat, transparante lak kunt u krijgen in mat, zijdeglans en hoogglans. Bij de laatste gaat het hout wel meer glimmen. Als u van de lak af wilt zal u het meubel in zijn geheel weer moeten schuren.

Tegenwoordig zijn zwarte mangohouten kasten ook hip. Bent u de naturel kleur zat, dan kunt u uw meubel licht schuren en zwart beitsen. Voor het beste resultaat zult u dat twee keer moeten doen.

Bijenwas is ook een optie om het hout mee te behandelen. U poetst er kleine oneffenheden mee weg, de kleur wordt meer egaal omdat eventuele doffe plekken weer verdwijnen. De geur van bijenwas is heerlijk, dit natuurproduct laat wel een kleine glans op het behandelde meubel achter en laat kleine krasjes verdwijnen. U kunt kiezen uit diverse kleuren bijenwas die een minimaal effect hebben op de kleur.

Nadelen en voordelen van mangohout

Deze houtsoort is vrij robuust te noemen, vanwege de vele kleuren die mogelijk in 1 plank zitten. De structuur kan heel divers zijn, door bijvoorbeeld knoesten. Voor de één is dit een nadeel en de ander vindt het schitterend. Een ander nadeel is dat het wel gevoelig is voor werken van hout. Het kan dus niet zo goed tegen water.

Een groot voordeel is dat schade meestal wel makkelijk weg te poetsen is. Met een stukje schuurpapier kunt u makkelijk diepe krassen vlakschuren en met olie is dat weer bij te kleuren. Mango meubels worden in India gemaakt, wat erg voordelig is omdat de kosten van arbeid en huisvesting laag zijn. Dat is één van de redenen dat de meubels goedkoop zijn bijvoorbeeld als je het vergelijkt met teakhout.