Mangohout

Wat is mangohout? Simpel gezegd, het is hout van de fruitboom waar mango's aan groeien. Het is een sterke hardhout soort die zijn oorsprong vindt in het Zuidoosten van Azië. Inmiddels is de boom wijd verspreid en zelfs te vinden in Mexico en delen van Australië. De meeste mango's, bijna de helft van de wereldproductie, komen uit India gevolgd door Indonesië.

Vandaar dat de productie van mangohouten meubels voornamelijk in India plaats vindt. De grootste productie van de vrucht vindt plaats in de staat Uttar Pradesh. Echt mangohout kun je herkennen aan de vele kleur scharkeringen.

Is mangohout duurzaam?

Dan wordt vaak gevraagd: Is mangohout duurzaam? En het antwoord is ja. Mangobomen worden beschouwd als een hernieuwbare hulpbron omdat ze in slechts 7-10 jaar kunnen worden geoogst, terwijl de meeste hardhoutsoorten tientallen jaren nodig hebben om te rijpen. Op enig moment is de boom te oud om genoeg vruchten te produceren en dan wordt hij vervangen voor een nieuwe jonge boom. Van de oude boom worden mooie meubels gemaakt die nog heel lang mee zullen gaan. Het is ook belangrijk op te merken dat de duurzaamheid van mangohout kan afhangen van de leeftijd van de boom waaruit het is geoogst. Bomen die ouder zijn en een dikkere stam hebben, hebben harder en dichter hout.

De natuurlijke weerstand tegen rot, evenals het vermogen om te worden behandeld met oliën en sealers, maken het een geweldige optie voor vrijwel ieder interieur. Bij goed onderhoud kunnen mangohouten meubelen vele jaren meegaan, waardoor het een geweldige investering is voor elk huis.

 

Welke kleur past bij mangohout?

Dat hangt af van de kleur die het hout heeft gekregen. Er zijn verschillende afwerkingen met beits en lak. De mangohouten meubels die in Nederland worden aangeboden hebben voor het grootste deel een afwerking met matte lak. De fabrieken waar Houtmijn mee werkt gebruiken een eco vriendelijke naturel coating waarmee ook de levensduur van een product verlengd wordt. Dus bij ons krijgt u naturel mangohout dat zijn originele kleur behoudt. In veel gevallen wordt het hout nog (deels) voorzien van zogenaamde "sawmarks" dit zijn zaag markeringen die het hout een wat bruinere kleur geven. Het hout is letterlijk "aangebrand"

Mangohout

De basis kleuren die goed te gebruiken zijn, zijn wit, lichte bruin tinten zoals beige, en grijs. Kies uit deze kleuren om de grote vlakken in uw woonkamer te vullen, zoals muren en vloeren. Zwart is ook wel mogelijk omdat veel industriële meubels van mangohout vaak gecombineerd zijn met zwart metaal. Uiteraard is zwart niet handig voor de grote oppervlakken anders oogt de ruimte veel kleiner terwijl wit juist groter oogt.

Het mangohout zelf kent veel kleuren, van lichtbruin tot donkerbruin met soms een gele en soms met een rode gloed. Na verloop van tijd kan mangohout licht verkleuren. Als de meubels in direct zon licht staan zou de kleur iets vervagen. Echter dit is zo minimaal dat u daar geen rekening mee hoeft te houden.

 

Welke vloer past bij mangohout?

Dat hangt helemaal af of je het interieur een echt stoer uiterlijk wilt geven of het juist iets romantischer wilt maken. Een betonvloer geeft een echt industrieel uiterlijk en een houten vloer zal uw interieur meer romantisch maken. Zorg er bij een houten vloer voor dat de meubels afsteken, dus dat er contrast is tussen de vloer en de mango meubels. Kies voor een lichtere of een iets donkere kleur hout of laminaat, in de bruin tinten.

Een oude eiken plankenvloer is schitterend bij mangohout. Je kunt dat in de lengte laten leggen of je kiest voor een visgraatpatroon.

Oude eiken planken vloer

 

Hoe onderhoud je mangohout?

Op zich is er geen onderhoud nodig aan deze houtsoort. Wel is het zo dat mangohout gevoelig is voor een te hoog of te laag vochtgehalte. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis rond de 55% ligt, dit is af te lezen op een hygrometer. Zoals vele houtsoorten gaat ook mangohout uitzetten als het te vochtig is in huis en het zal weer krimpen bij droge lucht. Dus met name in de winter als de kachel hoog staat krimpt het hout.

Verder is het zo dat de meubels van Houtmijn al beschermd zijn tegen vocht vlekken. Wilt u extra bescherming tegen vetvlekken dan kiest u het beste voor "Mat Polish" dit kunt u tijdens het bestellen aan de winkelwagen toevoegen. U kunt uw meubel twee keer per jaar er mee insmeren. Er zit nog een klein flesje hout cleaner bij, dat is om de tafel van tevoren schoon te maken. De polish brengt een kleurloze beschermlaag aan die u beschermt tegen vetvlekken. Dat wil niet zeggen dat als u een vet product op een mangohouten tafel laat liggen dat er geen vlekken ontstaan, u moet dat dus wel snel verwijderen.

 

Hoe behandel ik mangohout?

U kunt het hout op ontelbare manier behandelen. De vraag is welk effect u wilt creëren. Voor complete bescherming tegen vlekken, vuil en kringen kunt u mangohout lakken met een blanke lak. Let ook hier op het uiteindelijke resultaat, transparante lak kunt u krijgen in mat, zijdeglans en hoogglans. Bij de laatste gaat het hout wel meer glimmen. Als u van de lak af wilt zal u het meubel in zijn geheel weer moeten schuren.

Tegenwoordig zijn zwarte mangohouten kasten ook hip. Bent u de naturel kleur zat, dan kunt u uw meubel licht schuren en zwart beitsen. Voor het beste resultaat zult u dat twee keer moeten doen.

Bijenwas is ook een optie om het hout mee te behandelen. U poest er kleine oneffenheden mee weg, de kleur wordt meer egaal omdat eventuele doffe plekken weer verdwijnen. De geur van bijenwas is heerlijk, dit natuurproduct laat wel een kleine glans op het behandelde meubel achter en laat kleine krasjes verdwijnen. U kunt kiezen uit diverse kleuren bijenwas die een minimaal effect hebben op de kleur.

 

Nadelen mangohout en de voordelen

Deze houtsoort is vrij robuust te noemen, vanwege de vele kleuren die mogelijk in 1 plank zitten. De structuur kan heel divers zijn, door bijvoorbeeld knoesten. Voor de één is dit een nadeel en de ander vindt het schitterend. Een ander nadeel is dat het wel gevoelig is voor werken van hout. Voorts is een nadeel, en dat ligt niet zo aan het hout maar aan diegene die het verwerkt, mango meubels hebben een robuuste afwerking.

Meubels gemaakt in India zijn vaak gewoon niet strak afgewerkt. Dit draagt wel bij aan de industriële look maar voor een "Piet Lut" die problemen maakt van kleine oneffenheden in het hout zijn deze houten meubels niet geschikt. Door deze afwerking komt een groot voordeel van mango meubels in beeld: het is allemaal spotgoedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld eiken meubels gemaakt in Europa.