Werken van hout

Werken van hout tegengaan? Lees hier alle tips.

Massief houten meubelen geven een robuuste en stoere look aan jouw interieur. Elk soort hout heeft andere nerfschakering, structuur, noesten, haarscheuren en windbarstjes. Elk meubel van massief hout is dan ook uniek. Voorbeelden van massief hout zijn: Mangohout, eiken en acaciahout. Een eigenschap van massief hout is het werken er van. Hout zal altijd vocht blijven opnemen en vocht afstoten, hout "leeft" als het ware nog steeds na de kap. Bij droge lucht krimpt hout en bij vochtige lucht zet het hout uit. Dat gaat nooit over, uitgewerkt hout bestaat niet. Het is dan ook belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.

Zorg voor een normale werking van hout.

De meubelen van Houtmijn zijn gemaakt van duurzaam kwaliteitshout en de meubelen worden zo gemaakt dat de meeste werking van het hout wordt opgevangen door de constructie van het meubel. Met een hygrometer kun je eenvoudig de luchtvochtigheid in jouw woning meten. Natuurlijk heb je het liefst de ideale luchtvochtigheid in jouw woning. De ideale situatie ligt tussen de 40 en 60 procent. Een hygrometer is een instrument dat de luchtvochtigheid in jouw woning meet. De hygrometer geeft het percentage aan luchtvochtigheid weer in jouw woning, zo is gemakkelijk te zien wanneer deze te hoog of te laag is.

Hoe verhoog ik de luchtvochtigheid?

Bij een te lage luchtvochtigheid is het noodzakelijk om waterdamp aan de lucht toe te voegen. Dit kun je doen door waterbakjes aan de radiotoren te bevestigen of door tijdens het koken van water de afzuigkap uit te zetten, daardoor zal waterdamp zich door uw woning verspreiden. In de winter dient er per dag 4 tot 6 liter water verdampt te worden, om de luchtvochtigheid op pijl te houden. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger houd je de massief houten meubelen in topconditie. Wanneer de luchtvochtigheid te laag blijft, zal het hout gaan krimpen en kunnen er scheuren in het hout ontstaan.

Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid?

Voorkom bij een hoge luchtvochtigheid dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd. Dit is te voorkomen door onder andere het gebruik van een afzuigkap, zorg ervoor dat damp uit de vaatwasser en wasdroger naar buiten wordt afgevoerd en zorg voor voldoende ventilatie in jouw woning. Ook het aanzetten van de kachel zal de luchtvochtigheid in jouw woning laten dalen. Wanneer de genoemde maatregelen niet helpen of minimaal zijn, is een mobiele airco te overwegen. Wanneer de luchtvochtigheid namelijk te hoog is zal het houten meubel gaan uitzetten en bestaat de kans dat de deuren en/of lades niet goed meer sluiten.

Wat merk je er van?

Als massief hout te droog wordt verwerkt gaat op zeker uit zetten. Bij mangohouten kasten waar de deur in het frame valt bestaat de mogelijkheid dat ze iets gaan klemmen. Naarmate de lucht droger wordt zal dit euvel vanzelf weer verdwijnen.

Een lage luchtvochtigheid goed voor uw gezondheid!

Wist u dat door de luchtvochtigheid thuis op pijl te houden dit niet alleen goed is voor uw meubelen, maar ook voor uw gezondheid?

Uit onderzoek is gebleken dat te veel vocht in de lucht directe en indirecte gezondheidsklachten kan geven. Zo kunt u door het inademen van vochtige lucht ademhalingsproblemen krijgen, verergering van reuma, allergische reacties, hoofdpijn, infecties, huidirritaties of een chronische neusverkoudheid. Ook virussen verplaatsen zich gemakkelijker bij een hogere luchtvochtigheid.